KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Odsłonięcie tablicy pamiątkowej

W dniu 10 września 2019 roku w naszej szkole odbyła się wzruszająca uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej poświęconej działającej w budynku dzisiejszego ZSP nr 5 antykomunistycznej organizacji młodzieżowej o nazwie Związek Białej Tarczy. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego, Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej, Muzeum Tradycji Niepodległościowych, Urzędu Miasta Łodzi, Związku Legionistów i ich Rodzin, dyrektorzy zaprzyjaźnionych szkół podstawowych i LO nr 15. Jednak oczy wszystkich zgromadzonych skupiały się na żyjących członkach ZBT: panu podporuczniku Andrzeju Szletyńskim, drugim dowódcy organizacji oraz mężu jej założycielki Alicji Perz i panu Kazimierzu Skibickim.

Młodzież pod kierownictwem nauczycieli przygotowała program artystyczny, na który, obok wierszy Zbigniewa Herberta, złożyła się też pieśń, którą w więzieniu śpiewała towarzyszkom niedoli Alicja Perz oraz recytowany przez nią na pierwszym zebraniu ZBT wiersz pt. „Trzeba pieczętować krwią” autorstwa Stanisława Długosza.

Pracownik IPN, Paweł Wąs, wspomniał o akcji zniszczenia dekoracji pierwszomajowej, która miała miejsce w 1950 roku w tej samej sali gimnastycznej, w której odbywała się dzisiejsza uroczystość. Do tego wydarzenia nawiązał w swoim wystąpieniu pan porucznik Szletyński wskazując na balkon nad salą, na którym ukrywali się spiskowcy przed tą akcją.

Po uroczystości zaproszeni goście przeszli do jednej z sal, w których przeszło 70 lat temu uczyli się członkowie ZBT, aby przy skromnym poczęstunku powspominać dawne dzieje.